Het lesaanbod

De lessen zijn ingedeeld naar leeftijd en niveau. De niveaus gelden voor volwassen cursisten en zijn onder te verdelen in beginners, gevorderd, gevorderd plus en ver gevorderd.

De jongste leerlingen vanaf 3½ jaar beginnen met Algemene Dansvorming. Deze les duurt drie kwartier en is zonder ouders.
Vanaf 7 jaar kan er een gerichte techniekles gekozen worden klassiek ballet, moderne dans of urban/jazzdans
Er mogen altijd gratis proeflessen gedaan worden om de verschillen te ontdekken!

Het is mogelijk om meerdere lessen te volgen (met korting!) en jezelf verder te ontwikkelen op verschillende dansgebieden.

Kleuterdans 

Een mix van dansstijlen wordt op een speelse manier aangeboden. Je leert al een beetje wat klassiek ballet is, of hoe jazz/urban moet, maar ook wat moderne dans inhoudt. Er is veel ruimte voor beleving, muziek, samenwerking en plezier. Een kleine dansles, voor jonge kinderen! Onze ADV-lessen zijjn voor de leeftijden van 3½-4 jaar en 5-6 jaar.


Klassiek Ballet

Klassiek ballet bij Valentijn staat voor: sierlijkheid, techniek, uitdaging en dansplezier. Op verschillende niveaus wordt klassiek ballet aangeboden. 

Voor de kinderen:
Je danst alleen, maar ook met elkaar; je danst aan de barre en ook in het midden, je leert hoe je mooi op je tenen staat, hoe je pirouetten draait, leert klassieke muziek kennen en nog veel meer. Naast de techniek is het plezier net zo belangrijk! 

Voor volwassenen:
De klassieke balletles bestaat uit drie onderdelen: aan de barre warmen we op door middel van kracht en lenigheidsoefeningen volgens de klassieke discipline. Daarna verplaatsen we vrijer in het midden met aandacht voor balans, pirouetten en sprongen. We sluiten de les af met grote sprongen en een danscombinatie of repertoire. 

Aangezien klassiek ballet op verschillende niveaus wordt aangeboden, is het nooit te laat om met deze dansstijl te beginnen.

Spitzen

Denk je aan klassiek ballet, dan denk je meestal aan spitzen. Op de toppen van je tenen over de vloer dansen en draaien. Maar zo eenvoudig als het eruit ziet is het niet.

Tijdens de spitzenlessen werken we in eerste instantie aan kracht in de voeten, knieën en benen. Je hele lichaamsgewicht moet immers gedragen worden wanneer je op spitzen staat. Er is veel aandacht voor het op de juiste manier op je spitzen komen en er weer vanaf komen. Je balans verandert enorm wanneer je op spitzen staat. Pas wanneer deze basis is gelegd zullen de oefeningen complexer worden en gaan we zonder de barre werken.

Spitzenlessen zijn alleen voor dansers die al een gevorderde of ver gevorderde klassieke basis hebben. Pas wanneer je begrijpt hoe je je voeten en benen goed moet strekken en hoe je je lichaam met kracht en in de juiste houding weet op te trekken kun je starten met spitzen. Dit gebeurt altijd in overleg met de docent.

Jazzdans

Fundamentele kenmerken van jazzdans zijn: swingende ritmen, lichaamscoördinatie, expressieve bewegingen, lyriek en sensualiteit.

Jazzdansbewegingen zijn contrastrijk. Ze zijn soms vloeiend en soms scherp, waardoor er dynamiek ontstaat. Ook zijn er multiculturele invloeden in te herkennen. Er wordt meestal gedanst op eigentijdse muziek en de les wordt altijd afgesloten met een danscombinatie.

Voor kinderen van 7-10 jaar bestaat de mogelijkheid om deze jazzstijl te combineren met musicaldans en met de meer stoerdere urbandans.

Moderne dans

Bij moderne dans komen meerdere werelden samen. Deze dansvorm ontstond ooit als reactie op het strikte klassieke ballet. Bij modern ligt het accent veel meer op natuurlijke bewegingen door techniek te combineren met ademhaling en gevoel.

De opbouw van de lessen modern is te vergelijken met die van jazz. Ook bij modern wordt de les altijd afgesloten met een danscombinatie. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten muziek: hedendaagse of instrumentale muziek, maar ook New Age.

Hiphop

Hiphop is een dansstijl met een eigen cultuur, vooral bekend om zijn muziek. De cultuur is ontstaan in de jaren 70 in New York onder kansloze jongeren, die in de muziek en beweging een vorm van expressie zochten. De dansstijl is energiek met grote bewegingen, isolaties, snelle combinaties en veel gevoel voor ritme. Belangrijk is je houding, je danst laag aan de grond. Hiphop kent verschillende substijlen met ieder hun eigen technieken zoals Popping, Locking, Housedance, Oldschool en New Style.

Pilates

Het doel van pilates is het creëren van een evenwichtig spiersysteem, waarin overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren worden geactiveerd. Zo ontstaat er een groter evenwicht tussen de verschillende spiergroepen.

Controle en correcte uitvoering staan centraal: de ademhaling en het bewustzijn om de juiste spieren te laten werken, vormen de basis van iedere oefening. Als resultaat krijg je langere spieren en soepelere gewrichten, plus een sterker in balans gebracht lichaam.

Grondbarre

Het accent ligt op kracht, souplesse en ademhaling door middel van grondoefeningen. Je voelt heel intens waar je spieren zich bevinden. De technieken van klassiek ballet, yoga en pilates worden gecombineerd met aandacht voor het gehele lijf. Daarnaast is er veel aandacht voor strech oefeningen.

Talentenklas

De talenten trainen gezamenlijk op zaterdag. In die les zoeken ze verdieping in techniek, maken ze choreografieën, werken ze aan uitstraling, krijgen ze les in improvisatie. Naast deze les zijn ze verplicht om twee reguliere technieklessen te doen (jazz, modern of klassiek). Elk jaar wordt er een auditie gehouden. Pas dan wordt bepaald of je aan de talentenles mag gaan deelnemen.

  • Leeftijd 9-15 jaar
  • Jaarlijkse auditie in het bijzijn van ouders en met de docenten van Valentijn
  • Kosten €75,00 naast het lesgeld tarief voor het aantal lessen dat gevolgd wordt (minimaal 2 technieklessen)
  • Rapport twee maal per jaar. We spreken met ouders en talent over de voor- of achteruitgang over de afgelopen periode

Doel:

  • Zo goed mogelijk het talent ontplooien.
  • Individuele begeleiding binnen de grenzen van de mogelijkheden van de leerlingen.
  • Talent op professioneel niveau of op amateur niveau ontplooien.

Kinderfeestjes

Je kunt natuurlijk gaan koekhappen of zwemmen met je kinderfeestje. Maar waarom niet iets heel anders? Bij Balletstudio Valentijn kun je je kinderfeestje dansend vieren! Eén van onze dansdocenten geeft een algemene dansles waarin de jarige in het middelpunt staat. Op verzoek wordt er een speciale dansles gemaakt, bijvoorbeeld aan de hand van een thema (prinsessen, ballerina’s, dieren…). Je kunt ook kiezen voor een specifieke les gericht op een dansvorm, zoals bijvoorbeeld klassiek, jazz of streetdance.

De kinderfeestjes bieden ruimte aan maximaal 16 kinderen. De les duurt een uur en kost €75,00 onafhankelijk van het aantal kinderen.De kinderfeestjes worden voornamelijk in de weekenden en in de vakanties gepland in onze studio aan de Rechtestraat Eindhoven.

Dansgroep Valentijn

DANSGROEP VALENTIJN zou je het ‘uithangbordje’ van Balletstudio Valentijn kunnen noemen. Deze groep leerlingen treedt op in theaters, buitenpodia en tijdens andere gelegenheden. Bij onze eigen voorstellingen speelt de groep vaak een grote rol.

Jaarlijks wordt er in oktober audities gehouden voor DANSGROEP VALENTIJN. Zo bieden we aan nieuw talent een kans om in de groep te komen. De leerlingen worden beoordeeld op techniek, inzet, uitstraling, groepsgevoel en natuurlijk op het dansante onderdeel. Elke zaterdag repeteert de groep om een choreografie in te studeren of om verdieping in hun techniek te trainen.

De demonstratiegroep geeft meiden vanaf 17 jaar de kans om met hun passie naar buiten te treden.